Re-integratie

Case: Ben de Groot

Wat is beter dan iemand die zelf in het Nu van Baan naar Baan-traject zit aan het woord te laten. Wij willen u aan de hand van een aantal vragen voorstellen aan Ben de Groot.

Wanneer had je het idee dat je niet meer lekker zat bij je vorige werkgever?

Ik werkte in de scheepsbouw en we hadden een volle orderportefeuille.
Regelmatig was ik in het buitenland te vinden. Op zeker moment liep het werk terug en voor ik het wist stond ik met een bezem in mijn hand de werkplaats schoon te vegen. Ik deed allerlei klusjes, behalve mijn eigen werk. Een gesprek met HR bleef zonder resultaat. Heel vervelend en op een dag kreeg ik hevige hoofdpijn, zo erg dat ik zelfs moest overgeven. Uit een Preventief Medisch Onderzoek kwam dat ik een forse burn-out had. Mijn werkgever vond dat ook nog een goed moment om mij te vertellen dat hij niet met mij door wilde.

Wat voor keuzes heb je toen gemaakt?

Uiteraard heb ik mij ziekgemeld en na een tijdje ben ik op advies van de bedrijfsarts weer voorzichtig aan het werk gegaan. Maar dat werk betekende dat ik die bezem weer kon oppakken, terugkeer in mijn eigen werk was er niet meer bij .
Uiteindelijk kwam ik in een Re-integratie traject spoor 2 terecht, ofwel zoeken naar ander werk bij een andere werkgever.
Hoe ben je (verder) geholpen?
Mijn werkgever was bekend met Nu van Baan naar Baan-trajecten en heeft dit als mogelijke oplossing voorgesteld.

Wat voor indruk kreeg je van Nu van Baan naar Baan?

Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord. Ik stond er sceptisch tegenover. Ik had geen idee waar ik in terecht zou komen. Maar na een paar goede gesprekken en nadat ik wat advies had ingewonnen, leek dit mij een ongelooflijk mooi concept. Ik kreeg de zekerheid van een nieuw arbeidscontract en zicht op een nieuwe werktoekomst, veel mooier kon ik het niet krijgen.

Waardoor heb je het gevoel dat Nu van Baan naar Baan uitvoert wat zij belooft?

In de fabriek werkte ik met veel structuur. Je kreeg een opdracht en een productietijd waarin het klaar moest zijn en verder zag je maar hoe je het voor elkaar kreeg. Hoe anders is dat bij Nu van Baan naar Baan. Hier is men nauw betrokken bij de medewerkers. Je begint met elkaar aan een traject en dat wordt actief in de gaten gehouden, daar waar nodig wordt er bijgestuurd. Ik wist niet dat het zo dus ook kon.

Hoe krijg je de mogelijkheden om je verder te ontwikkelen?

Er is veel mogelijk binnen Nu van Baan naar Baan. Alles gaat in goed overleg maar er dienen natuurlijk wel reële doelstellingen te zijn die passen in je eigen ontwikkelplan. Detachering bij een ander bedrijf is ook mogelijk.

Wat is de kracht en passie van Nu van Baan naar Baan?

De kracht en passie van Nu van Baan naar Baan is dat men gelooft en denkt in mogelijkheden van werknemers en niet in onmogelijkheden. De mens staat centraal. Bovendien werken er aardige mensen met veel ervaring en respect voor elkaar.

Wanneer zou je iemand aanraden om een oriënterend gesprek met Nu van Baan naar Baan aan te gaan?

Als je het gevoel hebt niet meer op de juiste plek te zitten en je hebt bepaald dat je toekomst niet meer bij je huidige werkgever ligt. Of wanneer je in een uitzichtloze situatie van ziekteverzuim zit. Hier krijg je de kans om weer terug te keren in de maatschappij.

Jij hebt dus wel het gevoel dat je de juiste stap hebt gezet?

Zeker! Ik ben uit de negatieve sleur gestapt waar ik bij mijn ex-werkgever in zat. Ik stapte in een nieuwe omgeving, voelde mij ook direct beter. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn beslissing om met Nu van Baan naar Baan in zee te gaan.

En hoe is het nu met je?

Mijn positieve levenshouding is weer terug. Ik ga met veel plezier naar mijn werk en ervaar dagelijks meer rust.
Ik prijs mezelf gelukkig, zonder Nu van Baan naar Baan had ik nu waarschijnlijk in de WIA gezeten.