Wat is een goede werk-privé balans?

De definitie van een goede werk-prive balans is: “Het verenigbaar maken van de rollen die vervuld moeten worden in het werk- en het privédomein”.
Mensen ervaren een verstoorde balans tussen werk en privé als ze het gevoel hebben dat ze hun rol op het werk en thuis niet goed kunnen vervullen. Ze ervaren dit als een rollenconflict.

Er zijn drie belangrijke dimensies binnen een verstoorde werk-privé balans:

  1. Conflicten gebaseerd op tijd
    Tijd gespendeerd aan de ene rol kan niet meer gespendeerd worden aan de andere rol. Bijvoorbeeld: overwerken op kantoor gaat ten koste van tijd doorbrengen met je gezin.
  2. Conflicten gebaseerd op inspanning (strain)
    Werkstress kan symptomen geven als spanning, angst, piekeren, irritatie etc., welke overgedragen worden naar het privédomein. Bijvoorbeeld: een medewerker die stress heeft op het werk kan dat na het werk moeilijk loslaten en blijft daar ’s avonds over piekeren, wat ten koste gaat van zijn prestaties in de familierol.
  1. Conflicten gebaseerd op gedrag
    Specifiek functie gerelateerd gedrag kan onverenigbaar zijn met verwachtingen rondom het gedrag in de privérol. Bijvoorbeeld:
    mannelijke managers horen op hun werk zelfverzekerd, emotioneel stabiel en objectief te zijn. Hun familieleden verwachten dat ze zich juist warm, onderhoudend, emotioneel en kwetsbaar opstellen in interacties met de partner en de kinderen. (bron Multidisciplinaire  richtlijn Werk-Prive Balans NVAB, 2013)

Powered by BetterDocs