Inleiding
Als werkgever wil je je werknemers natuurlijk een zo gezond en veilig mogelijke werkomgeving bieden. Helaas kan het voorkomen dat een werknemer door ziekte of een arbeidsongeval niet meer in staat is om zijn of haar werk uit te voeren.
In zo’n geval is het belangrijk om te kijken naar mogelijkheden voor re-integratie, zodat de werknemer weer aan het werk kan gaan en de kosten voor jou als werkgever zo laag mogelijk blijven.
Doel Spoor 2
Re-integratie spoor 2 is een vorm van re-integratie die wordt ingezet als het niet mogelijk is om de werknemer binnen het eigen bedrijf te laten re-integreren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de werknemer niet meer in staat is om het eigen werk uit te voeren en er geen andere functies binnen het bedrijf zijn waar de werknemer wel geschikt voor is.
Bij re-integratie spoor 2 wordt er gekeken naar mogelijkheden buiten het eigen bedrijf,
oftewel: de werknemer wordt begeleid naar (ander) werk bij een andere werkgever.

Verantwoordelijkheid werkgever
Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de re-integratie van de werknemer goed verloopt. Dit betekent onder andere dat je een re-integratiedossier moet bijhouden en dat je de werknemer moet ondersteunen bij de re-integratie.
Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de werknemer niet onnodig lang thuis blijft zitten, omdat dit de re-integratie kan bemoeilijken.
De kosten van het traject zijn voor de werkgever.
- De medewerker is verplicht actief mee te werken aan het spoor 2 traject. Niet meewerken kan financiële consequenties hebben voor de medewerker.
- De Re-integratie/loopbaan -coach faciliteert de medewerker bij het vinden van een baan of (tijdelijke) werkervaringsplaats buiten de eigen werkgever.
- Gedurende het traject wordt de voortgang tussentijds afgestemd met medewerker en werkgever.
Als re-integratiebureau gespecialiseerd in re-integratie spoor 2 kunnen wij jou als werkgever helpen bij de begeleiding van de werknemer naar ander werk. Wij hebben veel ervaring met het vinden van passend werk voor werknemers die niet meer binnen het eigen bedrijf kunnen re-integreren. Hierbij kijken wij naar de mogelijkheden van de werknemer en geven tips deze te koppelen aan passende vacatures bij andere werkgevers.
Kortom, re-integratie spoor 2 is een belangrijk onderdeel van de re-integratie van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer. Als werkgever is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de re-integratie goed verloopt en dat de werknemer weer aan het werk kan.
Wanneer start een spoor 2 traject?
Binnen de verzuimbegeleiding kunnen het eerste spoor en het tweede spoor in bepaalde gevallen ook gelijktijdig worden ingezet. Wanneer het tweede spoor start moet echter wel duidelijk terugkomen in het re-integratiedossier. De bedrijfsarts of arbeidsdeskundige geeft aan of het tweede spoor moet worden opgestart.
Dit tweede spoortraject kan al in de eerste week van je re-integratietraject (dat is 8 weken na je eerste ziekteverzuim) worden opgestart. De uiterlijke start is de 52ste week van je arbeidsongeschiktheid.
Het niet of te laat opstarten van het spoor 2 traject brengt het risico met zich mee dat het UWV u een loonsanctie oplegt.
Werkwijze spoor 2 re-integratie traject :
Fase 1. Intakegesprek
In een intakegesprek met de medewerker en de werkgever worden de doelstelling, de verschillende verantwoordelijkheden en de werkwijze opgesteld.
Fase 2. Opstellen persoonsprofiel
In deze fase worden o.a. de volgende zaken onderzocht en besproken: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik, wat kan ik niet, wat wil ik niet, drijfveren, vaardigheden, competenties en kwaliteiten van de medewerker. Dit gebeurt aan de hand van vragenlijsten en gesprekken.
Fase 3. Opstellen CV, en zoek-/LinkedIn profiel
Op basis van het persoonsprofiel worden het CV en het zoekprofiel opgesteld. Deze twee documenten zijn de opmaat naar de oriëntatie op de arbeidsmarkt. Daarnaast ondersteunen we met het maken van een LinkedIn profiel.
Fase 4. Kansen op de arbeidsmarkt
Als duidelijk is wat voor baan bij iemand past, vanzelfsprekend rekening houdende met de beperkingen van de medewerker, ondersteunen we gericht in het benaderen van de arbeidsmarkt.
Het doel is om een nieuwe baan of werkervaringsplek te regelen.

Wie zijn wij?
Nu van baan naar Baan is een landelijke organisatie. Wij werken met uiterst professionele re-integratie/ loopbaanprofessionals. Naast 2e spoortrajecten doen wij ook arbeidsdeskundig onderzoek, hebben wij bedrijfsartsen, casemanagers verzuim (taakdelegatie), outplacement, contractovername, loopbaanadvies en mediation.
Contact
Nu van baan naar Baan Sloterweg 303, 1171 VC Badhoevedorp. Telefoon: 020-2640410 of 06-19526008